Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Κινητή βάση

Οι απόψεις για τις κινητές αεριζόμενες βάσεις (αντιβαρρόα) διίστανται ανάμεσα στους μελισσοκόμους. Εγώ είμαι υποστηρικτής της γιατί εκτός της θετικής δράσης για την αντιμετώπιση της βαρρόα  την βρίσκω ιδιαίτερα πρακτική και με γλυτώνει από πολύ χρόνο και κόπο. Και επειδή όλο τον χειμώνα καθόμουν και η κατασκευή της δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη δυσκολία έκανα τις δικές μου κινητές βάσεις και σας τις παρουσιάζω:

Το ξύλο που έχω χρησιμοποιήσει είναι κόντρα πλακέ θαλάσσης 18χιλιοστών. Το κατάλληλο θα ήταν 15χιλιοστά και για λιγότερο βάρος αλλά και για μικρότερο κόστος αλλά δυστυχώς η αγορά της περιοχής είναι μικρή και το ποιοτικότερο που βρήκα ήταν 18άρι. Τα μέρη είναι κολλημένα με ξυλόκολλα Durostick No 35 και βιδωμένα. Το ύψος της εισόδου είναι 8 χιλιοστά για να μην μπορούν εύκολα να εισβάλλουν ποντίκια και άλλα μεγαλύτερα έντομα. Η σύνδεση γίνεται με συνδετήρες ελάσματα.

Στο κάτω μέρος έχω τοποθετήσει λαμαρίνα η οποία ανοιγοκλείνει συρταρωτά το άνοιγμα της βάσης.Έχω βάλει μπρος και πίσω και δύο βίδες που λειτουργούν σαν στοπ της λαμαρίνας.

Ο τρόπος με τον οποίο κλείνει ή περιορίζεται για τον χειμώνα η είσοδος είναι με ένα ξυλάκι το οποίο μπαίνει και αυτό συρταρωτά.

 Το κόστος της κατασκευής είναι περίπου 7 ευρώ και οι διαστάσεις είναι βασισμένες στις διαστάσεις που δίδονται για την βάση της κυψέλης τύπου Langstrot.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου