Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Ηλιακός κηροτήκτης

Όταν ήρθε η ώρα που άρχισα να προβληματίζομαι για το πως θα λιώσω τις παλιές μαύρες κηρήθρες, αποφάσισα να το κάνω με την βοήθεια του ήλιου. Η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθά στο να διατηρηθεί το χρώμα και το άρωμα του κεριού και το κερί που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι υψηλής ποιότητας. Η κατασκευή του ηλιακού κηροτήκτη ήταν απλή και το κόστος δεν ξεπέρασε τα 60 ευρώ.
Αρχικά έκανα ένα κουτί με διαστάσεις 80x70x40cm.

Στην συνέχεια τοποθέτησα 2 οδηγούς για την στήριξη των πλαισίων σε απόσταση 23,5cm και μία αυλακωτή λαμαρίνα όπου θα ρέει το λιωμένο κερί. Βρέθηκε ότι η θερμοκρασία που αναπτύσσεται σε κηροτήκτη με αυλακωτή βάση είναι 16-21 βαθμούς υψηλότερη από εκείνη που σημειώνεται σε κηροτήκτη με επίπεδη (Orosi, 1952).

Τοποθέτησα ποδαρικά με ροδάκια για πιο εύκολη μετακίνηση και έδωσα μια κλίση περίπου 40 μοιρών για να μπορεί ο κηροτήκτης να δέχεται για μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας την ηλιακή ακτινοβολία.

Το επόμενο βήμα ήταν να κατασκευάσω ένα τελάρο όπου θα μπουν τα τζάμια και θα λειτουργεί σαν πόρτα στον κηροτήκτη. Πήρα ένα καδρόνι διαστάσεων 4x6cm και με χρήση ρούτερ έκανα δύο αυλακώσεις αφήνοντας 1cm απόσταση μεταξύ τους για να μπουν τα τζάμια. H απόσταση ανάμεσα στα δύο τζάμια δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2cm (ιδανική απόσταση 0.8cm).

Αφού τοποθέτησα τα τζάμια, βίδωσα με μεντεσέδες την πόρτα στον κηροτήκτη. Βίδωσα δύο αλυσίδες για να την συγκρατούν όταν είναι ανοιχτή και έβαψα όλη την κατασκευή άσπρη εσωτερικά και μαύρη εξωτερικά. Έβαλα και μια μικρή γλώσσα με πριτσίνια στην λαμαρίνα για να οδηγείται το κερί κατευθείαν μέσα στο δοχείο συλλογής.


Τέλος έκανα μια σήτα για να φιλτράρεται το κερί πριν πέσει στην λαμαρίνα και την προσάρμοσα ακριβώς πάνω από αυτήν.


Σε 3-4 ωρίτσες έτοιμος ο ηλιακός κηροτήκτης. Απλή και εύκολη κατασκευή. Τώρα περιμένουμε μια καλή μέρα για να τον δούμε και επί το έργον.

5 σχόλια:

  1. Σωτήρη καλησπέρα πολύ καλός ο κηροτήκτης σου.τι ξύλο χρησιμοποίησες για την κατασκευή του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα. Κοντρα πλακε θαλασσης χρησιμοποιησα. Εχω κανει και μια τροποποιηση. Διαπιστωσα οτι αν εσωτερικα ειναι βαμενο μαυρο πιανει πιο γρηγορα τις θερμοκρασιες που χρειαζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οκ Σωτήρη θα το ξεκινήσω απο αρχές του χρόνου.Καλές γιορτές και καλή (μελισσοκομική) χρονιά να έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωτήρη συγχαρητήρια για την ωραία σου κατασκευή.Θα με βοηθούσες πάρα πολύ για το κενό των δύο τζαμιών.Ποια είναι η πιο σωστή διάσταση; Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλές παραγωγές



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει "σωστή" απόσταση. Εγώ έχω αφήσει γύρω στο ένα εκατοστό. Κάποιες διαπιστώσεις και διορθώσεις που έκανα στον συγκεκριμένο κηροτήκτη είναι οι εξής:
      -Μου είπαν ότι αν τα τζάμια έχουν διαφορετικο πάχος μεταξύ τους δημιουργείται πιο "σωστός" φακός και έτσι γίνεται πιο αποτελεσματικη δουλειά.
      -Εσωτερικά το μαύρο χρώμα είναι επίσης πιο αποτελεσματικό.

      Διαγραφή